Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Wiadomości - Realizacje

Muzeum - Miejsce Pamięci w PalmirachMinimalistyczna bryła MMP w Palmirach, wpisana w kontekst otaczającego ją lasu, to obiekt-znak. Swoim detalem i zaklętą w przestrzeni ciszą przypomina o wydarzeniach, które rozegrały się w tym szczególnym miejscu w przeszłości.

 



Opis idei

Muzeum Miejsce Pamięci w Palmirach to obiekt wkomponowany w krajobraz otaczającego cmentarz sosnowo-brzozowego lasu. Obiekt „jest fragmentem” Kampinoskiego Parku Narodowego, wygrodzonym szklanymi i stalowymi ścianami, przekrytym zielonym dachem.  Przestrzeń ekspozycyjna została zaprojektowana pośród drzew – niemych świadków tragedii sprzed lat. Ascetyczna forma budynku i surowość zastosowanych w nim materiałów stanowi tło dla ekspozycji we wnętrzu.

Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Lokalizacja

Muzeum znajduje się na terenie graniczącym z cmentarzem ekumenicznym – mauzoleum ofiar terroru hitlerowskiego z lat 1939-1941, założonym w 1948 r. według projektu Romualda Gutta i Ewy Śliwińskiej.

Budynek został dostosowany do silnych uwarunkowań zewnętrznych. Usytuowanie bryły budynku nawiązuje do rytmu i układu cmentarza, przy zachowaniu wymogów prawnych w stosunku do nieregularnej działki. Lokalizację obiektu dostosowano do sąsiadującej roślinności tak, by realizacja inwestycji wymagała wycinki jak najmniejszej liczby drzew. Jednocześnie celem było zatarcie granicy pomiędzy lasem a terenem muzeum. Efekt ten uzyskano poprzez pozostawianie powierzchni na istniejące drzewa w projektowanych ciągach pieszych. Tkanka roślinna Kampinoskiego Parku Narodowego przeplata się z zaprojektowanym zagospodarowaniem terenu.

Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Obiekt zlokalizowano pomiędzy istniejącym dojściem pieszym, prowadzącym od strony drogi asfaltowej, a parkingiem dla gości zmotoryzowanych, znajdującym się na południowym krańcu działki. Celowe działanie oddzielenia sacrum od profanum zostało dokonane poprzez zaprojektowanie przejścia pieszego wzdłuż wschodniej elewacji, prowadzącego od strony parkingu w kierunku cmentarza, pomiędzy stalową fasadą muzeum a betonową ścianą oporową, przytrzymującą skarpę ziemną. Budynek zaplanowano jako jednokondygnacyjny, zwrócony frontem w kierunku głównego dojścia do cmentarza.

Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Forma i funkcja

Obiekt przekryty jest płaskim, porośniętym zielenią dachem, którego wykończenie stanowią płyty jasnego, gładkiego betonu architektonicznego. W dachu wycięte zostały cztery okrągłe otwory, tworzące szklane kominy – patia. W każdym z nich pozostawiono rosnące drzewo. Patia doświetlają przestrzeń wystawową, wyodrębniając jednocześnie poszczególne części ekspozycji i organizując kierunek jej zwiedzania.

Prostokątna część ekspozycyjna wydzielona została z trzech stron rzeźbiarsko potraktowaną ścianą, pokrytą okładziną stalową typu korten, przestrzeloną na wylot 2252 otworami, odzwierciedlającymi liczbę pochowanych na cmentarzu ofiar niemieckiego terroru. Obiekt otwiera się dużymi przeszkleniami na cmentarz, kierując wzrok zwiedzającego w stronę trzech białych krzyży na krańcu założenia. Ich widok nie pozwala zapomnieć o kontekście.

Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Zaproponowano czytelny, prosty rozdział funkcji wewnątrz budynku. Wejście do obiektu znajduje się na zakończeniu głównej alei, prowadzącej spod wejścia na cmentarz, w głębokim podcieniu, pod wysuniętym nad chodnik dachem. Odwiedzający wchodzi do przeszklonej przestrzeni holu wejściowego, po którego prawej stronie zlokalizowano kasę i szatnię. Na zakończeniu holu znajduje się sala edukacyjna i korytarz, prowadzący do kawiarni, toalet i części biurowej z zapleczem.
Muzeum jest budynkiem parterowym, w pełni dostosowanym do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Materiały, konstrukcja

Zastosowane rozwiązania miały odpowiadać randze obiektu oraz miejscu, w jakim został zlokalizowany. Surowość takich materiałów, jak beton architektoniczny, szkło, stal typu korten, współgra kolorystycznie z otoczeniem Kampinoskiego Parku Narodowego oraz nawiązuje do betonowych, surowych krzyży cmentarza – mauzoleum.

Zielony dach stanowi uzupełnienie dla zielonego terenu lasu, wykorzystanego pod budowę muzeum. Ściany szklane wprowadzają historię miejsca i naturę do wnętrza, w widoku z zewnątrz poprzez odbicia i refleksy komponują się z otoczeniem. Okładziny ze stali typu korten zmieniają się z czasem, początkowo szara stalowa powierzchnia z upływem czasu pokrywa się rdzą.

Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Budynek zaprojektowano w konstrukcji żelbetowo-stalowej. Materiały elewacyjne to szkło mocowane w systemie ślusarki aluminiowej i bezszprosowej, panele stalowe perforowane oraz impregnowany beton architektoniczny. Dach budynku jest dachem zielonym, wykonanym w systemie stropodachu odwróconego, porośniętym niewymagającą stałej pielęgnacji roślinnością ekstensywną (rozchodniki i porosty dobrane kolorystycznie i gatunkowo do otaczającego lasu).

Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Uwarunkowania

Ze względu na lokalizację obiekt podlegał wielu prawnym restrykcjom, konieczne było uzyskanie specjalistycznych zezwoleń w zakresie ochrony: konserwatorskiej, zbiorów muzealnych, środowiska oraz przeciwpożarowej. Jednym z kluczowych elementów pod względem bezpieczeństwa było zapewnienie ochrony przeciwpożarowej. Inwestycja realizowana jest w lesie. Odległość ścian zewnętrznych od linii lasu jest mniejsza niż 12 m. Konieczne było zapewnienie ochrony zarówno użytkownikom muzeum w przypadku pożaru lasu, jak i zabezpieczenie wydostania się ognia z budynku w przypadku pożaru we wnętrzu. Takie zagrożenie istniało w miejscu fasad szklanych. Zastosowano dwuwarstwową fasadę szklaną, z wewnętrzną warstwą ognioodporną. Jest to rozwiązanie kosztowne. By zapewnić wewnętrznej warstwie szkła ochronę przed aktami wandalizmu, zastosowano również szklenie zewnętrzne.

Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Realizacja zlokalizowana jest w Kampinoskim Parku Narodowym, w obszarze Natura 2000 Puszcza Kampinoska PLC 140001. Szata roślinna zielonego dachu budynku została uzgodniona z dyrekcją Parku Narodowego, tak by nie wprowadziła chaosu w lokalnym ekosystemie.Bezpieczeństwo zbiorów muzealnych zapewniono poprzez różnorodne systemy niskoprądowe. Przy wejściu do budynku znajduje się stanowisko ochrony, co zapewnia kontrolę dostępu.

Rozwiązania instalacyjne

Obiekty muzealne dostosowane są do potrzeb eksponatów, użytkownik Muzeum Historyczne m.st. Warszawy określił swoje oczekiwania w stosunku do sali ekspozycyjnej. Mikroklimat we wnętrzu zdeterminowany jest koniecznością zapewnienia odpowiednich warunków dla eksponatów. Było to podstawą do projektowania rozbudowanego systemu wentylacyjnego, zapewniającego odpowiednie parametry pod względem temperatury i wilgotności.

W przestrzeni ekspozycyjnej ilość okien została ograniczona do minimum. W sezonie zimowym masa termiczna żelbetowych ścian będzie kumulować ciepło promieni słonecznych i oddawać je do wnętrza.

Ze względu na zapewnienie odpowiednich warunków akustycznych, jak również ochronę krajobrazu wszelkie urządzenia techniczne są schowane w dachu, przekryte stalową kratką.

Muzeum - Miejsce Pamięci w Palmirach

Technologia

Ze względu na swą minimalistyczną formę realizacja nie wymagała stosowania zaawansowanych technologii projektowych. Ciekawostką jest zastosowanie parametryzacji do stworzenia perforacji na stalowych płytach elewacji. Dzięki temu wzór jest niepowtarzalny, a ilość otworów powiązana jest z liczbą ofiar zagłady.

Zbigniew Wroński, WXCA

----

Artykuł pochodzi z magazynu dla architektów i projektantów "świat architektury" i został przedrukowany za wiedzą i zgodą redakcji.
Pobierz wersję elektroniczną (pdf) magazynu "świat architektury" - za darmo!

red./świat architektury

Podobne artykuły:
Konkurs na projekt siedziby Muzeum Historii Polski (3825 wyśw.)
Archiwum konkursów
16 czerwca upłynął termin rejestracji osób potencjalnych uczestników konkursu. Do Muzeum Historii Polski wpłynęło z całego świata aż 654 formalnych zgłoszeń na projekt stałej siedziby MHP! Dla porównania na podobne konkursy np....
Modernizacja i rozbudowa Muzeum Miedzi w Legnicy - wyniki konkursu (4593 wyśw.)
Wyniki konkursów
Wrocławska pracownia projektowa MAJOR Architekci zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na "Modernizację i rozbudowę budynków Muzeum Miedzi przy ul. Partyzantów i Św. Jana w Legnicy oraz przyległego do nich lapidarium". Na konkurs...
Nowe Muzeum Walki i Męczeństwa w Palmirach - przetarg (1702 wyśw.)
Aktualności
Stołeczny Zarząd Rozbudowy Miasta Warszawy ogłosił właśnie przetarg na "Wykonanie dokumentacji projektowej i przetargowej w ramach zadania inwestycyjnego pn. Budowa Muzeum Walki i Męczeństwa Palmiry Kampinos". Pracownie biorące udział w...

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Polecane strony

IKROPKA - architektura krajobrazu
Projekty zagospodarowania terenu, inwentaryzacje dendrologiczne, ekspertyzy dendrologiczne, projekty zieleni. Posiadamy uprawnienia Inspektora Nadzoru Terenów Zieleni.
Copyright © 2014 Architeon.pl - o architekturze dla architektów. All Rights Reserved.